تعریف مبحث تابعیت

تعریف مبحث تابعیت زمان مطالعه: 4 دقیقه

اولین چیزی که از مبحث تابعیت به ذهن ما خطور می کند، این است که هر شخصی تبعه یک کشور است و با توجه به تابعیت هر شخصی، مسائل مربوط به ارث بری و ازدواج و فرزند خواندگی و… تعیین و مشخص میشود. تعریف مبحث تابعیت یکی از مسائل مهم میان افراد با دولت ها بوده و از اهمیت خاص و ویژه ای برخوردار است.

تابعیت به معنی وابستگی اعتباری اشخاص با دولت و حکومت است و فرد را در قبال دولتی که تبعه آن است، مسئول موارد مربوط به آن خواهد کرد.

اتباع ایران

حال باید ببینیم با توجه به قانون ایران چه اشخاصی تبعه ایران محسوب می شوند؟

1 – کلیه اشخاصی که ساکن ایران هستند، بغیر از اشخاصی که تبعه خارجی دارند، تبعه خارجی اشخاصی هستند که مدارک تابعیت آنها مورد اعتراض دولت ایران نباشد.

2 – کسانی که پدر آنها ایرانی است، چه در ایران متولد شده باشند و چه در خارج ایران.

3 – کسانی که در ایران متولد شده اند و پدر و مادر آنها معلوم نباشد.

4 – کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی به دنیا آمده باشند ولی یکی از پدر یا مادر آنها در ایران بدنیا آمده باشند.

5 – کسانی که در ایران از پدری که تابعیت خارجی دارد به وجود آمده باشند و بلافاصله پس از رسیدن به سن 18 سال تمام، یک سال دیگر پس از آن هم در ایران اقامت کرده باشند، وگرنه قبول شدن تابعیت ایرانی آنها بر طبق یک سری مقررات خواهد بود.

6 – هر زنی که تابعیت خارجی داشته باشد و با مرد ایرانی ازدواج کند.

7 – هر شخصی که تابعیت خارجی دارد و تابعیت ایرانی تحصیل کرده باشد، یعنی تابعیت خود را تغییر دهد.

درباره مسائل حقوقی خرید ملک، مشاوران گاما در کنار شما هستند

اگر چه فناوری و ارتباطات در هر زمینه ای تا حد زیادی کار را راحت تر کرده است، اما تعامل حضوری با کارشناسان مسائل حقوقی در زمینه خرید ملک در شمال، بسیار موثر و کارآمد خواهد بود. یکی از مراکزی که می توانید به راحتی از خدمات مشاوره و راهنمایی های حقوقی آن بهره ببرید، گروه املاک گاما است که به صورت تخصصی در زمینه املاک شمال کشور فعالیت می کند.

مبحث تابعیت رابطه ای است سیاسی، حقوقی و معنوی که شخصی را به دولت معینی مرتبط می سازد.

نظام ایران در اعطاء تابعیت مختلط است. یعنی هم از نظام خون استفاده میکند و هم از نظام خاک. به شخصی که تابعیت هیچ دولتی را ندارد، آپاترید گویند. هرگاه اشخاص مربوط به بند 5 توضیح داده شده، پس از رسیدن به سن 18 سال تمام بخواهند به تابعیت پدر خود باقی بمانند، باید ظرف یکسال درخواست کتبی به ضمیمه تصدیق دولت متبوع پدرشان به وزارت امور خارجه تسلیم نمایند.

شرایط تحصیل و گرفتن تابعیت

اشخاصی که دارای شرایط ذیل باشند می توانند تابعیت ایران را تحصیل و دریافت نمایند:

1 – به سن 18 سال تمام رسیده باشند.

2 – پنج سال چه متوالی چه متناوب در ایران ساکن بوده باشند.

3 – فراری از خدمت نباشند.

4 – در هیچ مملکتی، به جنحه مهم یا جنایت غیر سیاسی محکوم نشده باشد.

بخوانید: تعریف حقوقی انواع حریم

ممنوعیت از برخی مشاغل

اشخاصی که تحصیل تابعیت ایرانی نمایند از کلیه حقوقی که برای ایرانیان مقرر است، بهره مند می شوند اما نمی توانند شغل ها و مقامات ذیل را دارا شوند:

1 – ریاست جمهوری و معاونت در آن.

2 – عضویت در شورای نگهبان و ریاست قوه قضاییه.

3 – وزارت و کفالت وزارت و استانداری و فرمانداری.

4 – عضویت در مجلس شورای اسلامی.

5 – عضویت شوراهای استان و شهرستان و شهر.

6 – استخدام در وزارت امور خارجه و نیز احراز هر گونه پست و یا ماموریت سیاسی.

7 – قضاوت.

8 – عالی ترین رده فرماندهی در ارتش و سپاه و نیروی انتظامی.

9 – تصدی پستهای مهم اطلاعاتی و امنیتی.

مبحث تابعیت

تشریفات درخواست و دریافت تابعیت

درخواست تابعیت باید به وزارت امور خارجه تسلیم شود و دارای مدارک ذیل باشد:

1 – سواد مصدق اسناد هویت تقاضا کننده و همسر و فرزندان او ( مدارک شناسایی ).

2 – تصدیق نامه یا همان تاییدیه مبنی بر اینکه تقاضا کننده در ایران در مدت مشخص شده اقامت داشته و نداشتن سوء سابقه و داشتن تمکن مالی و یا شغل معین برای امرار معاش .

حال پس از ارائه این مدارک وزارت امور خارجه اطلاعات مربوط به شخص تقاضا کننده را تکمیل و آن را به هیات وزراء ارسال می نماید تا هیات مزبور در قبول یا رد آن تصمیم گیری نماید. حال در صورت تایید هیات وزراء، سند تابعیت به شخص تقاضاکننده داده می شود.

بخوانید: راهنمای قدم به قدم تا خانه دار شدن در شمال

مبحث تابعیت زن غیر ایرانی

زن غیرایرانی که در نتیجه ازدواج، ایرانی می شود می تواند بعد از طلاق یا فوت شوهر ایرانیش، به تابعیت اول خود برگردد. به شرط اینکه وزارت امور خارجه را کتباً مطلع کند. ولی هر زن شوهر مرده، که از شوهر سابق خود اولاد دارد نمی تواند تا زمانی که فرزند او به سن 18 سال تمام نرسیده از این حق استفاده نماید.

مبحث تابعیت زن ایرانی

زن ایرانی که با تبعه خارجه ازدواج می کند، به همان تابعیت ایرانی خود خواهد ماند مگر اینکه قانون کشوری که شوهر وی تبعه آن است، به این صورت باشد که با ازدواج، زن باید تابعیت شوهرش را بگیرد. که در این صورت بعد از وفات شوهر یا جدایی از شوهر، با درخواست زن، تابعیت ایرانیش به وی باز میگردد.

سوال

آیا اشخاص می توانند ترک تابعیت کنند؟

اتباع ایران نمی توانند تبعیت خود را ترک کنند مگر با شرایط ذیل:

1 – به سن 25 سال تمام رسیده باشد.

2 – هیات وزرا ترک تابعیت او را اجازه دهد.

3 – تعهد نماید که در ظرف یکسال از تاریخ ترک تابعیت خود، حق و حقوق خود را بر اموال غیر منقول که در ایران دارد و یا ممکن است به ارث برسد، به اتباع ایرانی انتقال دهد.

4 – خدمت خود را انجام داده باشد.

حال اگر کسی بدون رعایت این شرایط ترک تابعیت کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟

هر تبعه ایرانی که بدون رعایت این شرایط تابعیت خارجی تحصیل نماید، تابعیت خارجی او باطل و بی اثر است و همچنان تبعه ایران شناخته می شود. ولی اموال غیر منقول او به فروش می رسد و علاوه بر آن از شغل های ذکر شده در این مطلب و هر گونه مشاغل دولتی محروم می شود. مبحث تابعیت همانطور که متوجه شدید، گستره وسیعی از قوانین و مسائل حقوقی را با خود به همراه دارد که در محتوای تعریف مبحث تابعیت تا حدودی به آن پرداخته شد.

چنانچه سوالی در زمینه مسائل حقوقی دادخواست نویسی، اقسام حق و تعریف مالکیت مال دارید، می توانید با شماره 3439-013 تماس بگیرید تا مشاوران حقوقی املاک گاما به سوالات شما پاسخ دهند.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLoading...

اشتراک گذاری

اشتراک این مطلب در :

فیسبوک تلگرام لینکدین گوگل پلاس

مجموعه :

انتشار توسط : گاما

16 نوامبر 2019

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *